vrijdag, september 28, 2007

MGM Midnite Double Feature

The Beast Within **

Regie: Philippe Mora (1982)

Bijzonder ongeïnspireerde en oninteressante horrorfilm waar kraak noch smaak aan zit. Voor dit soort films is de term ‘dertien in een dozijn’ uitgevonden lijkt het.

The Bat People **

Regie: Jerry Jameson (1974)


Van het ene prul ging het moeiteloos door naar het slaperige toestandje op de andere kant van het schijfje, je zou er bijna moedeloos van worden. Een kleine zoektocht leerde mij dat de film op nummer 51 staat van de IMDB top 100 maar dat lijkt mij wat overdreven – zo slecht is de film ook weer niet. Maar ook deze gaat vrolijk weer terug in de categorie ‘Terecht vergeten meesterwerken’.

Labels:

donderdag, september 27, 2007

The Vengeance of She ****

Regie: Cliff Owen (1968)

Toen ik deze titel zag kwam ik al niet meer bij van het lachen, ‘The Vengenace of She’- wat mij betreft kan die in de lijst met meest briljante titels ooit. Maar gelukkig is niet alleen de titel geweldig, de film zelf ook, het is een klassieke avonturen B-film. Dat betekent dus: de protagonist is een hoogblond grietje met rakettieten die zelfs als ze dagenlang in de woestijn rondbanjert er nog uitziet alsof ze rechtstreeks uit de make-up stoel is gewandeld; overal continuïteitsfouten; speciale effecten en decors die er allemaal net niet overtuigend genoeg uitzien; houterig acteerwerk met veelal blikken zwanger van emotie; een verhaallijn en psychologische motivatie waar geen touw aan vast te knopen is; en als klap op de vuurpijl een geweldig zwoel saxofoonthema wat in het begin van de film onder iedere scène blijkt te passen, of het nu drama, spanning of erotiek is. En o ja, waar de titel nu precies op slaat is mij nog steeds een volslagen raadsel, dat maakt hem eigenlijk nóg mooier!

Labels:

woensdag, september 26, 2007

The Public Enemy ****

Regie: William A. Wellman (1931)


Eindelijk deze klassieker maar eens gekeken en ik vond het een sterke film, ook al schuilt het grootste deel van zijn status volgens mij in zijn historische positie en invloed. Vanuit diezelfde invalshoek vind ik het ook altijd interessant om Hollywood films uit de pre Hays Code te zien, omdat ze op redelijk wat punten afwijken van wat je gewend bent, waarbij ook de grimmige working class sfeer een sterk punt van de film is, evenals uiteraard Cagney. Maar echt raken deed de film me verder niet, het bleef allemaal wat hangen in historische waardering en dat is voor mij niet voldoende om het als een waar meesterwerk te bestempelen.

Labels: ,

The Narrow Margin ****1/2

Regie: Richard Fleischer (1952)


Jemig, wat een indrukwekkende film noir is dit van Fleischer! Zoals bekend mag zijn ben ik zeer gevoelig voor de wijze waarop ruimte in film gebruikt wordt, dus deze film was een waar feest voor me aangezien het grootste gedeelte zich in een trein afspeelt en Fleischer bijzonder goed gebruik maakte van de kleine ruimtes waarin hij filmen moest – misschien dat enkel iemand als Anthony Mann dat beter had kunnen doen. Het was sowieso al een geweldig idee om een film noir te laten afspelen in een trein, aangezien dat het claustrofobische en verstikkende karakter van het genre enorm versterkt. Verder waren alle performances van de acteurs helemaal top, vooral Marie Windsor was om van te smullen in iedere scène. Het enige wat ik nooit begrijpen kan, is wat de Hollywood fascinatie met irritante, betweterige kindertjes is. Verder een toppertje!

Labels: ,

The Giant Behemoth **

Regie: Eugene Lourie (1958)


In wezen gewoon een inferieure variant van ‘The Beast from 20,000 Fathoms’, die ook geregisseerd is door Lourie maar die speciale effecten kent van Ray Harryhausen, die hier niet aan meewerkte. Dat is echter niet het grootste probleem, want dat is dat de film maar niet op gang wil komen: het eerste uur worden we getrakteerd op louter pratende hoofden en dat is niet precies wat ik wil in mijn 50’s sci-fi schlock. Gaap.

Labels:

vrijdag, september 21, 2007

Queen of Outer Space ***1/2

Regie: Edward Bernds (1958)


Hemeltjelief, wat een feestje was dit! Snijd Siodmak’s beruchte campfilm ‘Cobra Woman’ in kleine reepjes, laat tien minuten een buitenaardse marinade intrekken en roerbak het samen met ‘Cat-Women of the Moon’ op hoog vuur en je hebt dit appetijtelijke tussendoortje. Het is allemaal te stompzinnig voor woorden, maar de weelderige decors, rondrennende grietjes en de vaak heerlijk seksistische dialoog maken van ‘Queen of Outer Space’ een onvervalste, campy guilty pleasure.

Labels:

donderdag, september 20, 2007

The Big Steal ***1/2

Regie: Don Siegel (1949)


Een behoorlijk amusante en redelijk lichtvoetige film noir met Robert Mitchum en Jane Greer in de hoofdrollen. Vooral de momenten tussen beide charmante leads zijn vaak erg grappig en vormden voor mij het kloppend hart van de film. Visueel vond ik de film wat magertjes, maar ik zit niet bepaald dik in mijn Don Siegel kennis dus ik kan daar ook weinig over zeggen, al was de langdurige auto achtervolging in ieder geval typisch Siegeliaans. Vermakelijk maar geen topper.

Labels: ,

The Story of Vernon and Irene Castle ****

Regie: H.C. Potter (1939)


Dit is in wezen de laatste Astaire/Rogers film van de oorspronkelijke cyclus, hoewel ze tien jaar later nog een film zouden maken als definitief afscheid. Ik heb het al vaker gezegd, maar wil nogmaals benadrukken dat de Astaire/Rogers musicals anders zijn dan wat de meeste mensen als musical bestempelen, in de zin dat niet iedereen spontaan in zang en dans uitbarst, er wordt zelfs zo goed als niet gezongen in deze films. Het zijn eerder romantische komedies waarin zo af en toe gedanst wordt en waarbij de dans altijd een logisch onderdeel van het verhaal is – zelfs musical haters zouden deze films dus prima kunnen kijken. ‘The Story of Vernon and Irene Castle’ is duidelijk bedoeld als een afsluiting van een bepaald tijdperk en de film kent dus ook een melancholische toon, wat ik erg prettig vond. De formule blijft tijdloos en onverwoestbaar.

Labels: ,

The Sexual Story of O **

Regie: Jess Franco (1984)


De film is herhalingsoefening nummer zoveel totdat er tegen het einde ineens wat sadomasochistische seks in komt, gefilmd met bizarre filters. Dat is best leuk gedaan maar het is te weinig om de film als geheel te redden. Ik vraag me af of Franco in zijn latere jaren überhaupt nog wel goede films gemaakt heeft…

Labels: ,

Love and Death ***1/2

Regie: Woody Allen (1975)

Deze film is Allen’s satire op de Russische cultuur en literatuur en aangezien ik weinig daarvan afweet had ik het gevoel dat mij nogal wat dingen ontgingen. Toch vond ik het een vrij vermakelijke film, waarin Allen’s typische observaties en grapjes over hoge cultuur en filosofie afgewisseld worden met hele flauwe en banale grappen. Ik zie Allen het liefste in zijn neurotische stadsmens persona waarmee hij later de wereld zou veroveren, maar toch is deze absurdistische komedie zeker de moeite waard. Nooit gedacht dat ik Howard Vernon ooit nog in een Allen film zou zien trouwens!

Labels:

woensdag, september 19, 2007

Tears of the Black Tiger ****

Regie: Wisit Sasanatieng (2000)

Ik kwam deze Thaise film per ongeluk tegen in de schappen van de Van Leest maar na een kleine blik op de achterkant was ik direct in de ban. Ik citeer: ‘Hilarisch actiemelodrama over gevreesde revolverhelden en smachtende vrouwen. Wisit Sasanatieng brengt met ‘Tears of the Black Tiger’ een ode aan de Thaise tearjerker uit de jaren ’50 en de Italiaanse spaghettiwestern. Dit alles in een kleurenpalet waarvoor de begrippen camp en kitsch tekortschieten’.
En het is inderdaad een soort onzalige kruising tussen Douglas Sirk en Sergio Leone. De aankleding en decors en vooral het vloekende kleurgebruik daarin waren voor mij het onbetwiste hoogtepunt van de film, met kleurencombinaties waarvoor zelfs een Kenneth Anger of Pedro Almodóvar zich nog zouden schamen – zelden zo fout gezien. Fout is een goede omschrijving voor deze film, het deed me in al zijn hysterie ook nog vaak denken aan de Kuchar Brothers, vooral in de soms overdadig gestileerde acteerprestaties en onmogelijke emotiewisselingen (de film springt vrolijk van snoeiharde actie naar glazuurafspattend drama), terwijl ook de uitzinnige, hallucinerende genrecinema van Seijun Suzuki als een geest door de film waart. Een dergelijke parodiërende houding is natuurlijk leuk en aardig, maar het ging op den duur toch wel een beetje vervelen, temeer omdat die Aziatische humor meestal te flauw voor woorden is – als een Tsui Hark op de komische toer gaat haak ik ook af. Desalniettemin is het absoluut een bijzondere en unieke film die zeker gezien mag worden.

1408 ***

Regie: Mikael Håfström (2007)


Typisch een geval een interessant gegeven maar een matige uitwerking. Het gegeven van een persoon die een kamer niet uitkan deed mij sterk denken aan Bunuel´s surrealistische klassieker ´The Exterminating Angel´, een film die echter het simpele basisgegeven wel volledig weet te benutten. Het verbaast me echter niet dat deze film naar het einde toe zijn kracht verliest, aangezien erg veel Stephen King boeken hier last van hebben – de man schijnt een gave te hebben om interessante mysteries/situaties te bedenken, die echter als het mysterie ontrafeld wordt of de oorzaken van de situatie duidelijk worden steeds meer bespottelijk en oninteressant worden, een euvel waar M. Night Shyamalan ook zo’n last van heeft. John Cusack blijft een drol en Samuel L. Jackson heeft een ondankbaar klein rolletje. Desondanks heeft de film enkele leuke momenten en heb ik me niet verveeld.

vrijdag, september 14, 2007

The Return of Dracula **1/2

Regie: Paul Landres (1958)


Ik ben eigenlijk niet zo’n fan van Dracula films: ze zijn meestal zo saai en iedere keer weer exact hetzelfde uitgekauwde verhaal gaat ook vervelen. Deze Amerikaanse variant is op zich bijzonder omdat er volgens mij erg weinig Amerikaanse Dracula films uit deze periode zijn, maar meer dan een curiositeit is het helaas niet. Slecht is de film niet eens, het ziet er vrij vakkundig uit zelfs, maar je hebt het allemaal al achtenvijftig keer eerder gezien. Voor de diehard Star Trek fans is het wellicht interessant om te weten dat Gerald Fried de muziek componeerde.

Labels:

The Phantom from 10,000 Leagues *1/2

Regie: Dan Milner (1955)

Ik ben op zich dol op die jaren ’50 monsterfilms, maar sommigen zijn ook ultiem saai en deze is er zo een. Een wetenschapper rommelt wat met uranium in de zee waar een soort van Eftelingmonster uit groeit, wat uiteraard de boel op stelten zet. Gaap! Gewoon vermijden dit.

Labels:

donderdag, september 13, 2007

Breeders ***1/2

Regie: Tim Kincaid (1986)


Sommige films hebben de halve film nodig voordat ze eindelijk op gang komen en sommige films beginnen gewoon direct no-nonsense met de actie. Breeders hoort duidelijk in die laatste categorie en dat maakt de film zo vermakelijk: het is superieure pulp en weet dat zelf ook, zonder enige andere pretentie. De film is 80’s tot op het bot en dat zijn vaak de meest amusante omdat het totale gebrek aan smaak wat in dat decennium hoogtij vierde zo goed samengaat met de rest van de onzinnige smakeloosheid – er gaat niks boven de combinatie foute kapsels en kazige synthmuziek.

Labels:

woensdag, september 12, 2007

Mr. & Mrs. Smith ***

Regie: Alfred Hitchcock (1941)


Het gebeurt maar zelden maar hier hebben we een voorbeeld waarbij ik de remake beter vind dan het origineel. Niet dat de remake perfect is of zo, maar die was toch leuker dan dit Hitchcock niemendalletje. Soms is de humor nog wel leuk, maar het is vaker niet dan wel leuk en ook de chemie tussen Robert Montgomery en Carole Lombard vond ik niet altijd even sterk. Visueel stelt het ook weinig voor helaas.

Labels:

Psych-Out **

Regie: Richard Rush (1968)


Dit soort LSD films moeten wel de meest gedateerde films ooit zijn. Corman’s ‘The Trip’ vond ik nog uiterst vermakelijk, maar dit gaat eigenlijk nergens meer over. Nu scheelt het dat de LSD sinds kort mijn leven ingrijpend veranderd heeft en ik derhalve een bijzonder sympathiek oor had voor alle hippietoestanden en retoriek, dus ik vond het nog best vermakelijk om met een schuin oog half te bekijken. Voor de gemiddelde kijker is volgens mij enkel de aanwezigheid van Jack Nicholson en Dean Stockwell van enige waarde.

Labels:

Der Krieger und die Kaiserin ***

Regie: Tom Tykwer (2000)


Mijn eerste Tykwer film, regisseur van ‘Lola Rennt’. Ik vond het typisch voor vrijwel alle moderne Europese films: onnodig traag en bezwijkend onder zijn eigen zwaarheid en pretenties. Alles lijkt saai te moeten zijn. Nu was de klassieke Europese cinema van een Antonioni of Bergman ook niet bepaald flitsend, maar de films leverden iets wat nog echt uniek was, kwaliteiten die ik bij de hedendaagse Europese films maar zelden tegenkom. Visueel lijkt Tykwer wel wat te kunnen, hoewel ik het soms onnodige krachtpatserij vond en van een stijl kan ik sowieso nog niet spreken. Echter vooral het scenario vond ik een overdadig geforceerde poging tot ‘iets anders’, een poging die mij tegen de haren instreek.

Labels:

dinsdag, september 11, 2007

The Letter ***1/2

Regie: William Wyler (1940)


Deze film was in zekere zin een soort van generale repetitie voor ‘The Little Foxes’ van een jaar later omdat regisseur Wyler en hoofdrolspelers Bette Davis en Herbert Marshall ook daar samen tot mooie resultaten kwamen. Dit rechtbankdrama is ietsje minder dan ‘The Little Foxes’ maar is nog steeds een puike film. Davis doet een van haar kenmerkende dominante krengetjes en Marshall is wederom de sullige goedzak, beiden goed als altijd en hier ook ondersteund door een uitstekende cast. Visueel is het stijlvol als altijd bij Wyler, hoewel ik op het eerste oog niet direct verschrikkelijk interessante dingen zag, het was allemaal vakkundig en helaas wordt de gehele film nergens meer dan ‘gewoon’ vakkundig.

Labels:

Blue Velvet *****

Regie: David Lynch (1986)

Deze film is al sinds jaren een van mijn favoriete films aller tijden, maar mijn laatste kijkbeurt dateerde alweer van enkele jaren terug, dus het werd weer eens tijd. Films opnieuw op DVD kijken neem ik tegenwoordig zelden meer de moeite voor maar als ze dan in de bioscoop te bezichtigen zijn, trek ik er meestal wel op uit, dus gisteren ook voor mijn favoriete Lynch. Het verheugt mij om te zeggen dat ‘Blue Velvet’ nog altijd dezelfde meesterlijke dissectie is van de ‘American Dream’, vermomd als een verknipte tienerfantasie of ziekelijke coming of age film. Ditmaal was ik zeer getroffen door de parallellen met Cronenberg’s eveneens sublieme ‘History of Violence’, vooral omdat beide films de dualiteit van de mens onderzoeken. De wetenschap dat ieder mens zowel een beest als god kan zijn loopt als een rode draad door het oeuvre van Lynch heen, innerlijke tegenstellingen zijn in zijn werk alomtegenwoordig en puurheid en verdorvenheid lijken bij hem altijd simpelweg twee kanten van dezelfde medaille te zijn. Dit thema van licht versus donker wordt al direct in de terecht geroemde openingssequentie prachtig gevisualiseerd: de beroemde ‘white picket fences’ en overdadig suikerige voorstelling van suburbian Amerika (die zwaaiende en breed glimlachende brandweerman in slowmotion doet mij iedere keer weer in lachen uitbarsten) contrasteert sterk met de camera die vervolgens letterlijk onder de grond induikt, de onderwereld van de insecten en het is deze tegenstelling tussen de vriendelijke buitenkant en de verdorven binnenkant die de rest van de film voordrijft. Morele en emotionele corruptie is in ‘Blue Velvet’ nooit ver weg, iedereen kan er slachtoffer van worden en wordt er ook slachtoffer van. Cruciaal in dit opzicht zijn de momenten dat Dorothy Vallens op dezelfde wijze als Frank Jeffrey vernedert als ze hem in de kast ontdekt en dat Jeffrey later haar mishandelt, waardoor duidelijk wordt dat van nature goede zielen dankzij hun omgeving gemakkelijk kunnen veranderen in dezelfde beesten als waar ze zelf aanvankelijk slachtoffer van geworden waren.

Het is natuurlijk grappig om te zien dat vrijwel de gehele film opgevat kan worden als een soort fantasie van Jeffrey, want de echt vreemde dingen gaan pas gebeuren als de camera het afgesneden oor in verdwijnt en eindigen ook weer met de camera die zich terugtrekt uit Jeffrey’s oor, wat de centrale plaats van dromen, fantasieën en onderdrukte gevoelens in Lynch’s oeuvre benadrukt. De Freudiaanse subtext die ook door veel van zijn werk heenloopt is hier ook zeer aanwezig, niet alleen middels het idee van onderdrukte gevoelens en imitatiegedrag zoals ik eerder opmerkte, maar ook door het wegvallen van een autoritaire vaderfiguur, waarmee de traditionele gezinsverhoudingen ernstig uit balans gebracht worden. Het is pas als Jeffrey’s vader in het ziekenhuis beland dat Jeffrey ‘in staat’ is om zijn eigen ziekelijke fantasieën de vrije loop te laten en het zal ongetwijfeld ook geen toeval zijn dat het ontvoerde gezin van Dorothy Vallens leidt tot haar emotionele problemen en ook de sadistische Frank zich vaak als een baby voorstelt en huilt om zijn moeder; alle emotionele problemen in ‘Blue Velvet’ lijken direct of indirect afkomstig te zijn van problemen van familiaire aard, merk op dat Lynch in ‘Eraserhead’ zijn angst voor het vaderschap verbeeldde, het is typisch voor Lynch om te spelen met dit soort traditionele waarden en normen om er zijn kenmerkende draai aan te geven.


Lynch heeft misschien films gemaakt die technisch mooier waren (‘Mulholland Drive’) of creatiever waren (‘INLAND EMPIRE’), maar ‘Blue Velvet’ blijft voor mij de kwintessentiële Lynch film: alle thema’s uit zijn andere films zijn ook hier al terug te vinden en nooit goot hij ze in zo’n compacte en bijtende vorm als ‘Blue Velvet’, voor mij nog altijd zijn grootste en meest subversieve werk.

Labels:

vrijdag, september 07, 2007

Fight for your Life **1/2

Regie: Robert A. Endelson (1977)


Wat krijg je als je ‘The Cosby Show’ kruist met ‘Last House on the Left’ en ‘I Spit on your Grave’? Inderdaad: ‘Fight for your life’, een vergelijkbare plotloze excursie in geweld, vernedering, zedeloosheid en vooral racisme. Uiteraard is er een groezelige, realistische sfeer zodat er niet verscholen kan worden achter prettige gemaaktheid, de film is bedoeld als een klap in het gezicht natuurlijk. Punt is alleen dat die klap bij mij uitbleef, zelfs al plaats ik het in de tijd. Misschien ben ik reeds te veel afgestompt maar ik kan niet goed begrijpen waar de controverse rondom deze film over gaat.

Labels:

Side Street ****

Regie: Anthony Mann (1950)


Geef mij een film noir van Anthony Mann en ik ben een tevreden mens, zo ook met deze die ook nog eens het voordeel had van het snoepje dat naar de naam Farley Granger luisterde. Helaas geen John Alton als cameraman zoals voor zijn jaren ’40 noirs, maar nog steeds een visueel heerlijke film, met die typische bijzondere Mann beeldhoeken, sublieme belichting en een prachtig gebruik van ruimte. En er is Jean ‘Lina Lamont’ Hagen! Misschien geen perfecte film, maar wel erg sterk.

Labels: ,

donderdag, september 06, 2007

The Little Foxes ****1/2

Regie: William Wyler (1941)


Na ‘Roman Holiday’ was ook mijn tweede Wyler een schot in de roos, misschien vind ik deze nog wel een stukje beter en waar deze film in vergelijking inlevert in kijkplezier, maakt de film alles goed in pure klasse en schoonheid. Visueel is de film een ware parel, maar hier had Wyler dan ook hulp van niemand minder dan Gregg Toland, die in hetzelfde jaar ook nog ‘Citizen Kane’ voor Orson Welles fotografeerde. Toland staat bekend als een van de grote pioniers van de dieptescherpte en dat is ook hier heel duidelijk te zien, het is duidelijk een mise-en-scène film (in tegenstelling tot een montage film). Doordat montage minder nodig wordt kan er meer gewerkt worden met lange takes en krijgt de film een prachtig gevoel van ruimtelijkheid waarbij personages constant in bijzondere arrangementen binnen het kader worden samengebracht en hun onderlinge relaties (en spanningen) worden benadrukt; de toneeloorsprong is zichtbaar maar wordt op puur filmische wijze vertaald naar het scherm, zo zie ik dat graag. De personages komen zeer tot leven dankzij de voortreffelijke acteurs, waarbij vooral Bette Davis en Herbert Marshall diepe indruk op me maakten, zoals gebruikelijk eigenlijk. Bedenk dan ook nog eens dat het verhaal scherp is en boordevol maatschappijkritiek en je hebt werkelijk een dijk van een film, die net zoveel bekendheid zou moeten genieten als de wat bekendere titels uit deze periode. Ik heb zeer het gevoel dat William Wyler een nieuwe favoriet van me gaat worden.

Labels:

Kijkachterstand

Zo af en toe moet je even de administratie bijwerken. Toen ik bekeek hoeveel ongekeken DVD's ik nog in de kast had staan, kwam ik op een totaal van 244 titels. En sommige titels bevatten dan ook nog eens meerdere films, dus het totaal aantal te kijken films zal ergens liggen rond de... ach weet je, ik wil het niet eens weten...


Ivan the Terrible, Parts I and II
Tokyo Olympiad
Not One Less
Ju Dou
The Road Home
In The Realm Of The Senses
Stray Dog: The Criterion Collection
Monster Legacy Collection (8 films)
Earth
Rio Bravo
The Decameron
Faust
Destiny
Dr. Mabuse, The Gambler
Die Nibelungen (Siegfried/Kriemhild's Revenge)
Night and Fog in Japan
Two Women
Ossessione
Kes
The Scarlet Empress: The Criterion Collection
Quatermass 2
Kaos
The Tales of Hoffmann: The Criterion Collection
Godzilla '54
The Blue Angel
The Enigma of Kaspar Hauser
Que He Hecho Yo Para Merecer Esto?
Bitter Victory
Jules Verne's Mysterious Island
H.G. Wells First Men In The Moon
The Barefoot Contessa
The Naked Island: Masters of Cinema
Devil's Nightmare
Gate of Flesh
Story of a Prostitute
Edgar G. Ulmer: Archive (3 films)
Innocence
The Puppetmaster (Hsimeng jensheng)
Stephen Dwoskin - 14 Films Box (7 films)
Pennies From Heaven
The Magician
The Chelsea Girls
I a Man
The Awful Truth
Shaft's Big Score
Battle Hymn
La Habanera
A Scandal in Paris
Taisho Trilogy (3 films)
Broadway Melody of 1940
Men In War: Collector's Edition
Lola Montes
Treasures from American Film Archives (4 DVD’s)
The Living Dead Girl
Psych-Out
The Hammer Horror Series: The Franchise Collection (3 films)
Marlene Dietrich: The Glamour Collection (1 film)
4 Films by Otar Iosseliani
Blood Suckers/Blood Thirst: Double Feature
Masters Of Russian Animation #1
Gohatto
The Sword of Doom: The Criterion Collection
Pink Panther Classic Cartoon Collection
Audition
The Last Detail
The Boogeyman
Strip Jack Naked (Nighthawks II)
Audition/Talent Competition (Konkurs)
Caged Terror
Ultimate Film Noir Collection
Earth Vs. The Spider/War Of The Colossal Beast
Lady in a Cage
Whoever Slew Auntie Roo?
Deep Jaws/The Dicktator
An Evening With the Alvin Ailey American Dance Theater
Dance for Camera
Satan’s Brew
Mystery of the Wax Museum
Brass Eye
Concertante - Black Cake
Kaguyahime - Nederlands Dans Theater
Great Cannibal Classics (2 films)
1900
Eric Rohmer's Six Moral Tales (1 films)
Hammer Film Noir: Volumes 1-3 (4 films)
2LDK
Moon Child
Suicide Club
Thieves Highway
A Taste of Honey
Tom Jones
Five Easy Pieces
The Valerio Zurlini Box Set (2 films)
Ozone: Attack of the Redneck Mutants
A Living Hell
Amator
I Do Not Know What It Is I Am Like
The Apple
The Beguiled
The Shootist
Spione
Nazarin
The Eye Creatures
The Dead Zone
Astaire and Rogers Complete Film Collection (2 films)
Naruse vol. One (2 films)
Brainiac
Demonlover
24 Eyes
Bill´s dirty Shorts
Drift
William Wegman Video Works 1970/1999
Lightrhytm visuals
Spotworks The Evolution of Visuals
The Ossuary and other Tales
The Belly of an Architect
The quiet American
Women in Love
Spirits of the Dead
Dead of Night/Queen of Spades
Norman McClaren box
Rock Hudson (4 films)
Blood Splattered Bride
Four Horsemen of the Apocalypse
Winchester ‘73
The Naked Spur
The Man from Laramie
Dick Tracy
All I Desire
La Commune (Paris, 1871)
The Killing of Sister George
Cross of Iron
Experimental Image World of Shuji Terayama (2 films)
Sergio Sollima Italo-Western box (1 film)
Samaritan Girl
Blind Justice
Cleopatra
Lady in the Lake
Marx Brothers Silver Screen (2 films)
Mae West (2 films)
True Story of Jesse James
Early Bergman (1 films)
Buffalo Bill and the Indians
La Belle Captive
Taylor/Burton Film collection (1 film)
Sorrow and the Pity
Robert Mitchum collection (1 film)
Erroll Flynn collection (3 films)
Kommisar X collection (2 film2)
Funny Face
Dr Jeckyll and Mr Hyde (2 films)
Warner Bros Gangsters collection (5 films)
Charlie Chan collection (4 films)
Return to the 36th Chamber
The Boxer from Shantung
Shaolin Temple
Killer Clans
The Blood Brothers
55 Days at Peking
Wim Wenders collection (8 films)
Hollywood musicals (8 films)
It should happen to you
La Nuit Americaine
The Harder they Fall
Torture Garden
Mario Bava Collection (1 film)
I Drink your blood
Girls are for Loving
The Baby
SS Camp Women’s Hell
Fight for your Life
Bone
Treasure of the Sierra Madre
Le Jour se Leve
Fixed Bayonets !
Hell and High Water
African Queen
Heaven’s Gate
Grapes of Wrath
John Ford Film Collection (4 films)
Gone with the wind
Carmen Jones
Under the roofs of Paris
Pepe le Moko
Ganja & Hess
Spetters
New York Ghetto Fishmarket 1903
Female Prisoner Scorpion collection
Killer must kill again
Lifespan
Don’t Deliver us from evil
Bollywood Horror collection
Snake Dancer
Parts: The Clonus Horror
Delirium
Film Noir Classics collection vol 4
Film noir classics collection vol. 2
Duel in the Sun
Avant-garde 2 Experimental Cinema 1928-1954
Foolish Wives
Broken Blossoms
Intolerance
Les Miserables
Late Ozu (5 films)
Jess Franco collection 2 (4 films)
Written and directed by preston sturges (2 films)
Chantal akerman collection (2 films)
Diary of a Lost Girl
The Little Foxes
Dodsworth
The Letter
Funny Girl
The Heiress
Jezebel
Almost Human
The Beast Within / The Bat People: Midnite Movies Double Feature
The Best of Soul Cinema DVD Collection (2 films)
Breeders
Cult Camp Classics: Vol. 1: Sci-Fi Thrillers
The Devil Rides Out / Rasputin the Mad Monk: Hammer Collection Double Feature
Dirty Mary Crazy Larry
The Front Page
Irma La Douce
Kiss Me, Stupid
Love in the Afternoon
Lifeboat
Mr. & Mrs. Smith
Suspicion
Night of the Blood Beast
Paul Robeson: Portraits of the Artist: The Criterion Collection
Petulia
The Phantom From 10,000 Leagues / The Beast With 1,000,000 Eyes: Midnite Movies Double Feature
Yongary, Monster from the Deep / Konga: Midnite Movies Double Feature
A Place in the Sun
Play Dirty
Prom Night
The Return of Dracula / The Vampire: Midnite Movies Double Feature
Robinson Crusoe on Mars: The Criterion Collection
Santo and the Monsters: Box Set #1
Strip Nude for Your Killer
Super Fly
The Vengeance of She: The Hammer Collection
The Viking Queen: The Hammer Collection
Maria Beatty Fetish films vol. 2

Labels:

woensdag, september 05, 2007

The Lost Patrol ***

Regie: John Ford (1934)


Wel aardige film van Ford over kameraadschap, volgens mij toch wel een van zijn favoriete thema’s. Wat ik vooral erg leuk vond was dat je de vijanden nooit ziet, waarmee het een soort voorloper is van Zurlini’s bijzondere ‘Desert of the Tartars’, een film die ik echter vele malen beter vond dan deze. Een aardig tussendoortje.

Labels:

dinsdag, september 04, 2007

Roman Holiday ****1/2

Regie: William Wyler (1953)


Dit was dan eindelijk mijn allereerste Wyler film, geen idee waarom ik nog nooit een film van zijn hand gezien had. En het is meteen een heerlijke prent, een romantische komedie zoals die behoort te zijn. Gregory Peck en Audrey Hepburn, in haar eerste rol, zijn beiden uiterst charmant en de chemie spat van het doek af – toch geen onbelangrijk detail in dit soort films. Verder bevat het voldoende goede grappen en leuke situaties om constant te blijven boeien, lekker zwijmelige muziek van Georges Auric en kostuums van Edith Head, wat kan een filmliefhebber zich nog meer wensen? Wat nu precies de Wyler touch is kan ik uiteraard nog niet zeggen, maar het was een spetterende binnenkomer.

Labels:

Invasion of the Bee Girls ***1/2

Regie: Denis Sanders (1973)


Deze sci-fi toestand kan nogal op steun van de critici rekenen blijkbaar, want zowel Roger Ebert (tja…) als Tim Lucas hebben de loftrompet erover uitgesproken en helemaal begrijpen doe ik dat ook weer niet. Zeker, de film is op alle fronten erg vermakelijk, het bevat enkele heerlijke stukjes dialoog, leuke muziek en een indrukwekkende verzameling lekkere wijven en (zonne)brillen. Maar toch vond ik de film nergens echt heel speciaal, niet zozeer dat het echt boven vergelijkbare films uitsteekt. Orson Welles fanatici vinden het wellicht leuk om te weten dat diens laatste cameraman, Gary Graver (van zijn onvolbrachte zwanenzang ‘The Other Side of the Wind’) hier het camerawerk verzorgt.

Labels:

Domicile conjugal **1/2

Regie: François Truffaut (1970)


Truffaut’s ‘Antoine Doinel’ cyclus eindigt een beetje in mineur als je het mij vraagt. Het is een lichtvoetig drama waar humor de boventoon voert of zou moeten voeren liever gezegd, want het werkt allemaal niet erg. De zelfbewust hip-humoristische toon van de film deed mij heel sterk aan de Godard van een ‘Masculin Feminin’ denken, maar dan allemaal gewoon wat minder geïnspireerd. Visueel heb ik in Truffaut nooit een enorme geweldenaar gezien en hier al zeker niet, heb hem zelden zo mat gezien – zelfs Nestor Almendros kon daar blijkbaar niets aan veranderen. Truffaut was van alle Nouvelle Vague regisseurs in veel opzichten de meest conventionele (terwijl hij juist als criticus zo ongeveer de scherpste pen van allemaal had), maar in ‘Bed and Board’ schurkt hij wel akelig dicht tegen burgerlijke cinema aan. Ik ben sowieso al niet de grootste voorvechter van de gehele reeks rondom Doinel en deze verandert dat zeker niet ten positieve.

Labels:

maandag, september 03, 2007

Général Idi Amin Dada: Autoportrait ***1/2

Regie: Barbet Schroeder (1974)


Had toch wel een stuk meer van deze documentaire verwacht eigenlijk. Het is op zich wel opzienbarend dat Schroeder een film kan maken niet alleen over een bloeddorstige dictator als Idi Amin Dada maar zelfs met volledige medewerking van diezelfde figuur – blijkbaar had hij verwacht dat Schroeder een verheerlijkende film in de trant van ‘Triumph des Willens’ zou gaan produceren. Dit was echter absoluut niet het geval en Schroeder is er dus in geslaagd om in het hol van de leeuw een film te maken die de leeuw neer weet te zetten als een clowneske maar gevaarlijke figuur, een best opmerkelijke prestatie. Verder deed de film me echter niet bijzonder veel.

Labels:

The Element of Crime ****

Regie: Lars von Trier (1984)


Het is nogal een stap van deze debuutfilm van Lars von Trier naar zijn latere Dogme films, want waar hij later (tijdelijk) alle vormen van kunstmatigheid kunstmatig afzwoor, daar is ‘The Element of Crime’ een schaamteloze oefening in gemaaktheid. Het is een curieuze mengeling van Hitchcock, film noir en postapocalyptische politiefilm die vanaf het eerste moment een gevoel van onbehagen en visuele nachtmerrie weet te creëren. De film is een soort modern variant van het Duitse Expressionisme en rood en geel zijn de enige kleuren die gebruikt worden, hoewel er soms ineens ook blauw of groen opduikt in het kleurenpatroon. Enkel de visuele stijl is al voldoende om het gevoel van celluloid nachtmerrie te bewerkstelligen, maar het overweldigende gevoel van wanhoop en het feit dat alle scènes zich ’s nachts afspelen maakt het verstikkende gevoel enkel erger. De film is ook net als alle andere Trier films pompeus, overdadig zelfbewust en traag, aspecten waar ik me altijd aan kan storen in zijn werk. Ik denk niet dat ik von Trier ooit zonder enige terughoudendheid volledig kan omarmen, maar dat hij een uniek figuur is erken ik direct en geen van zijn films is wat dat aangaat unieker dan ‘The Element of Crime’.

Labels:

zondag, september 02, 2007

M *****

Regie: Fritz Lang (1931)

Toen ik deze film een paar jaar geleden zag kon ik er merkwaardig genoeg niet veel mee, nu was dat even wat anders – het zal ook niet tegengewerkt hebben dat ik hem ditmaal in de bioscoop zag (ook al was de projectie niet in orde helaas…). Toen ik de film opnieuw zag werd ik getroffen door de parallellen die je trekken kunt met het Nazi regime, iets wat niet nieuw is volgens mij in relatie tot Lang’s werk, maar deze keer zag ik dat heel duidelijk: de portrettering van massahysterie, het zoeken naar een zondebok en het afreageren van de eigen onvrede op andere personen, het is niet moeilijk om de overeenkomsten met Hitler te zien (ook natuurlijk al duidelijk zichtbaar in ‘Metropolis’). Het werk van Fritz Lang wordt vaak getypeerd als pessimistisch en dat is zeker ten dele waar. Maar ook in deze film zoekt Lang de schuld niet bij het individu, maar bij de maatschappij. Het is de maatschappij die verdorven is en een voedingsbodem kan zijn voor zieke individuen. Lang is volgens mij dus niet zozeer negatief over de innerlijke aard van de mens en de beweegredenen van het individu maar alleen over de omgeving waarin deze leven moet en het is juist die omgeving die mensen op het verkeerde pad kan brengen. Merk bijvoorbeeld op dat de criminelen niet dankzij altruïstische motieven de kindermoordenaar op willen ruimen, maar puur uit eigenbelang, waarbij de groep criminelen wordt neergezet als een groep, niet als een verzameling individuen en deze groep kan dienen als metafoor voor de maatschappij als geheel. Het personage van Lorre wordt daarnaast uitdrukkelijk niet weggezet als een slecht mens maar als een ziek mens, gevangen door zijn eigen vreselijke impulsen – iets wat zelfs vandaag de dag voor veel mensen nog een controversieel standpunt is. Subliem en cruciaal vond ik de scène waarin Lorre op een terras probeert zijn slechte ik te onderdrukken, prachtig weergegeven middels dat voyeuristische shot door de bladeren heen en het sublieme acteerwerk van Lorre.

Tevens vielen dit keer de parallellen met de Amerikaanse film noir mij erg op, het is niet moeilijk om de relatie te leggen tussen ‘M’ en Lang’s eigen latere noirs. Wat Zizek het ontwrichte universum noemt wat zo typisch is voor de film noir, is een vergelijkbaar universum als in ‘M’: de Symbolische Orde (het veilige instituut waar iedereen altijd op kan terugvallen, meestal dus de wet) is uit balans en daarmee zijn de ‘normale’ machtsverhoudingen ook uit de balans, de wereld staat letterlijk op zijn kop en ‘de goeden’ en ‘de slechten’ zijn niet meer gemakkelijk uit elkaar te houden. Ambiguïteit gaat daarmee bijna vanzelfsprekend gepaard en ook in dat opzicht is ‘M’ typisch, want de fenomenale climax is een studie in dubbelzinnigheid en een klassiek voorbeeld dat ieder verhaal altijd twee kanten heeft – de ‘waarheid’ is niet gemakkelijk te bevatten, er staan altijd meerdere belangen op het spel en verschillende standpunten kunnen tot verschillende ‘waarheden’ leiden. Natuurlijk is ‘M’ nog geen volbloed film noir, maar dat het zijn oorsprong vindt in films als deze lijkt me als een paal boven water staan.

Een van de mooiste elementen aan deze film is dat Lang vaak op puur visuele wijze dingen verbeeld en op visuele wijze connecties legt, zoals het een goed filmmaker betaamt. Bijvoorbeeld door de vergaderingen van zowel de politie als de bandieten middels een kruismontage te presenteren, legt Lang op puur visuele wijze een verband tussen beide groepen en stelt hij ze op een lijn. Ook de beroemde sequentie waarin Lorre naar een etalage vol wapens kijkt heeft terecht de klassiekerstatus verworven vanwege de visuele symboliek die Lang er in wist te injecteren (de compositie van het shot is zodanig dat het hoofd van Lorre omringd wordt met wapens, wat in combinatie met de uitdrukking op zijn gezicht een prachtige visuele metafoor voor de agressieve impulsen van zijn personage is.


Grappig is echter dat Lang even vaak visueel informatie achterhoudt (de beroemde scène waarin Elsie ontvoerd wordt en enkel haar bal en ballon te zien zijn; enkel de hand op de schouder van Lorre als op het eind de politie er is), als dat hij bijna overdadig veel visualiseert (het waanzinnige gezicht van Lorre in de spiegel als aan de hand van zijn handschrift zijn karakter ontcijferd wordt; de etende bewaker die het niet overleefd zou hebben) en het is dit spelen dat de film formeel zo interessant maakt, temeer omdat enkele cruciale aspecten van de film ook nog eens enkel via geluid worden gegeven en niet via beeld. Beroemd geworden is het gebruik van de Grieg compositie als signaal van de moordzuchtige driften van Lorre – een devies mogelijk gemaakt dankzij de introductie van de geluidsfilm een paar jaar eerder en het onderzoeken en gebruiken van dergelijke visuele ellipsen/overdaad en beeld vervangen door geluid maakt ‘M’ net zo modernistisch als iedere willekeurige Godard film. De film was dus niet alleen qua behandeling van het onderwerp zijn tijd ver vooruit, ook op stilistisch gebied. Het is bijna ongeloofwaardig, maar in twee uur tijd is ‘M’ voor mij getransformeerd van een film waarvan ik de klassiekerstatus nauwelijks begrijpen kon in een van de mooiste en complexe films die ik ooit gezien heb.

Labels: